Leuk dat u meedoet! Na uw akkoordverklaring wordt er een installatie afspraak ingepland. Dit wordt afgestemd met de andere bewoners in uw woongebouw. Onze installateur moet in uw meterkast zijn, om de kabels vanaf het dak naar u en evt. uw onderburen door te trekken. Hier zal soms ook voor geboord moeten worden in de meterkast. Na afloop van de installatie neemt de installateur de tijd om alles aan u uit te leggen en laat hij documentatie achter waarin u alles rustig kunt nalezen.
Wat is salderen?
Op zonnige dagen wanneer u zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energieoverschot. Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan de meterkast, wordt dit overschot automatisch teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland geldt het principe dat teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik. Het tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd en kunt u teruglezen op de jaarafrekening.
Tot 2023 blijft de salderingsregeling nog zoals het nu is. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd tot 2031 en mag u elk jaar tot 9% minder salderen.
Kan ik gelijk beginnen met het besparen op mijn energierekening?
Ja, dat kan! Als u direct wilt beginnen met het besparen op uw energierekening kunt u uw maandbedrag direct na installatie verlagen bij uw energieleverancier. U kunt er ook voor kiezen om het maandbedrag niet te wijzigen. U krijgt dan aan het einde van het jaar geld terug van uw energieleverancier (bij gelijk gebruik).
Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?
Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het aanleggen van het kabeltraject naar en het aansluiten op de meterkast moet de installateur binnen werken. De kabel die de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer leidt, wordt door de meterkast gevoerd.
Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?
Op de zonmeter in uw meterkast zit een display waarop u de prestaties van de installatie kunt aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continu gemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Als het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek, indien het nodig is in de woning te zijn.
Is zonne-energie veilig?
De producten die gebruikt worden zijn gecertificeerd op het gebied van veiligheid. Daarnaast hebben ze een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.
Is mijn zonnepaneelinstallatie brandveilig?
Recent is er in de media veel te doen geweest over de brandveiligheid van zonnepaneelinstallaties. Brand bij zonnepaneelinstallaties komt voor wanneer er een grote overgangsweerstand ontstaat in de connectoren welke gebruikt worden om de omvormer aan de panelen te koppelen en de warmte die hierdoor opgewekt wordt niet kan ontsnappen.
Dit komt voornamelijk voor bij indaksystemen waarbij het paneelveld in het dak wordt geplaatst en er dus weinig tot geen ventilatieruimte is en de warmte moeilijk weg kan. Daarnaast wordt er bij deze installaties gebruik gemaakt van verschillende merken connectoren die niet per se goed uitwisselbaar waren.
Uw zonnepaneelinstallatie bestaat uit zonnepanelen die op het dak gemonteerd worden waardoor de micor-omvormers en de connectoren voldoende ventilatieruimte hebben en hun warmte makkelijk kwijt kunnen. Hierdoor ontstaat er vrijwel geen warmte in de connectoren die gebruikt worden om de panelen aan de omvormers te koppelen. Daarnaast maakt Ecorus gebruik van één type connector waardoor we zeker weten dat de connectoren goed op elkaar aansluiten en de overgangsweerstand tot een minimum wordt beperkt.
Hoe wordt het aantal zonnepanelen dat op mijn dak komt bepaald?
Woonstad Rotterdam wil voor alle toekomstige huishoudens panelen op het dak hebben. Op basis hiervan en de ruimte op het dak wordt het aantal zonnepanelen bepaald.
Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?
De zonnepanelen hebben onder normale omstandigheden geen onderhoud of schoonmaak nodig. Door de speciale coating blijven de panelen schoon. Het is dan ook niet toegestaan de zonnepanelen schoon te maken. De werking van de panelen kunt u controleren via de zonmeter. Ook houdt Ecorus de opbrengst van uw systeem in de gaten en nemen zij contact op zodra hier wat in verandert.
Produceren zonnepanelen of micro-omvormers straling?
Nee, de zonnepanelen of omvormers produceren geen straling.
Maatregelen rondom het coronavirus
Helaas hebben we momenteel nog steeds te maken met de gevolgen van het coronavirus. Toch proberen we zo veel mogelijk werkzaamheden door te laten gaan op een verantwoordelijke manier en volgens de richtlijnen van het RIVM.
Uw gezondheid en die van onze medewerkers zijn het belangrijkste. Mocht u gezondheidsklachten hebben of op dit moment liever geen mensen over de vloer willen, horen wij dat graag van u. Wij kijken dan samen met u naar een oplossing.
Uiteraard houden wij ons bij het bezoek aan huis aan de RIVM-richtlijnen.
Waar kan ik de informatiefolder vinden?
Na installatie ontvangt u de informatiefolder van onze installateurs. Heeft u deze niet ontvangen of bent u de informatiefolder kwijt? U vindt de informatiefolder hier.
Wij helpen u graag
Met zonnepanelen kiest u voor duurzame energie. Nu én in de toekomst. Door het plaatsen van zonnepanelen bespaart u niet alleen op uw energiekosten én helpt u het milieu. Wilt u meer informatie? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.